8 Mil

Güncelleme Tarihi:

8 Mil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2003 11:45

Eminem hayranları sonunda beklediğiniz an geldi. Şarkı sözleri ve davranışlarıyla bazılarını çileden çıkaran bazılarının da idolü haline geen Eminem'in başrolünü Kim Bassinger ile paylaştığı 8 Mil (8 Mile) adlı film gösterime giriyor. Oscar ödüllü yönetmen Curtis Hanson'ın imzasını taşıyan film genç bir adamın yaşamını belirleyen sınırları yıkma mücadelesini anlatıyor. Filmin müziklerine dikkat.

Haberin Devamı

FİLMİN KONUSU

Detroit, 1995. Motown. Büyük D. Cinayetler Kenti. Çökmüş bir imparatorluk. Bir zamanlar hızla gelişen bu kentteki fırsatlarla dolu iyiniyet ortamının adeta buharlaşıp yok olmasıyla birlikte zengin çevreler de gerileye gerileye yolun sonuna geldi. Detroit’in gelecek vaat eden endüstriyel ihtişamı, Amerikan tarihinin en kötü ayaklanmalarından birisinin ardından gelen ekonomik ve ırksal kutuplaşma ortamında bozuma uğrayarak çöktü. Kentin tam ortasından geçen ve 8 Mile Road adı verilen cadde ise o tarihten itibaren, siyahlarla beyazları, kentsel merkez ile varoşları birbirinden ayıran çizgi işlevini gördü.

Ancak Detroit’in görünen yüzünün altında fokur fokur kaynayan birşeyler de vardır. Baskılarla yoğurulmuş yaratılığın uzun tarihidir bu. Yüzeye çıkması ise çoğu zaman müzik ile gerçekleşir. 60’lı yılların popüler müzik tarihine egemen olan Motown soundunun Aretha Franklin gibi bir gospel yıldızını ortaya çıkardığı görüldü. Mitch Ryder, Bob Seger and MC5 gibi rock yıldızları da Detroit soundunun bir parçası oldular. Detroit kentinin müziğinin kaynağı daima mavi yakalılardan geldi ve yaşamın gerçeklerinin filtre edilmemiş otantik ifadesi biçiminde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Jimmy Smith Jr (Eminem) gibi gençler için hip hop’un anlamı, kendi kimliği ile boşluk arasında duran tek şey olmasıdır. Özlemini çektikleri aile hayatını bulamayan Jimmy ve arkadaşları, kendi ailelerini kendileri yaratmışlardır. Jimmy’nin “Üçte Bir” adını verdiği “çetesinde” cool ve karizmatik bir genç olan Future (Mekhi Phifer); iyi niyetli bir hayalci olan Sol (Omar Benson Miller); gözüpek bir aktivist olan DJ Iz (De’Angela Wilson); ağırkanylı ama kararlı bir genç olan Cheddar Bob (Evan Jones) vardır.
 
Hepsi de “büyük işi çok yakında yapacakları” umuduyla yaşarlar. Bir yandan hiçbir gelecek vaat etmeyen işlerinde ömür tüketirken bir yandan da adeta mayın tarlasına benzeyen girdaplı kişisel ilişkilerinde yön bulmaya çalışırlar. Jimmy’nin kısa ve net biçimde vurguladığı gibi, “Bu gidişe elbet bir son verip sıcak ev ortamında anneleriyle oturabileceklerdir”.

Haberin Devamı

Gece olunca da Detroit’in hip hop kulüplerinde düşlerini doyurmaya çalışırlar. Bu kulüpler kentin en iyi rapper’larının coşkulu argo yüklü kafiyeli şarkılar aracılığıyla adeta birbirleriyle savaştığı mekanlardır.


FİLMİN KÜNYESİ
Yönetmen: Curtis Hanson
Senaryo: Scott Silver, Jesse Wigutow
Oynayanlar: Eminem, Kim Basinger, Brittany Murphy, Mekhi Phifer, Eugene Byrd
Resmi sitesi:http://www.8-mile.com/

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!